top of page

Schedels en botten gevonden in verborgen kelder Waalse Kerk

Bijgewerkt op: 25 okt.


Datum: 23-10-2024



Onder de vloer van de Waalse Kerk in Maastricht zijn eeuwenoude schedels en botten gevonden. Mogelijk gaat het om een massagraf na de pestepidemie in de stad, eind 17e eeuw. De vondst werd gedaan tijdens de verbouwing van de kerk aan de Sint Pieterstraat.




Schedels en botten

Klaas Koelewijn is voorzitter van de Stichting Waalse Kerk: "Tijdens het werk kreeg ik een telefoontje van de aannemer of ik even wilde komen kijken." Er was een onbekende kelderruimte onder de kerkvloer aangetroffen. Koelewijn liet zijn kleine camera in het gat van circa vijftien centimeter zakken en draaide het toestel in de rondte. "Tot mijn verbazing zagen we in het gewelf zo'n tien schedels en veel losse botten op de bodem liggen."


Massagraf

Het zou mogelijk kunnen gaan om een massagraf van de laatste pestepidemie in 1669. Een andere optie zou kunnen zijn dat het gaat om mensen die zich in de Hilariuskapel hebben laten begraven. Toen de Waalse kerk werd gebouwd in 1732 werden er mogelijk resten gevonden die begraven waren in de oude kapel. Deze botten zijn vervolgens opgepakt en in de kelder gelegd, om die vervolgens hermetisch af te sluiten.



De Waalse Kerk werd gebouwd in 1732. Voorheen stond er op dezelfde plek de Hilariuskapel, een oude doopkapel. Die werd gesloopt om plaats te maken voor de huidige kerk. De Waalse Kerk was het eerste protestantse kerkgebouw in Maastricht, opgericht door een kleine gemeenschap van Hugenoten, vluchtelingen uit Frankrijk.


Scan maken

De Stichting Waalse Kerk was eerst van plan om woensdag alles open te maken, maar die plannen zijn voorlopig even in de ijskast gezet. Koelewijn: "We gaan nu eerst een scan maken van de hele vloer, want uit een vervolgonderzoek bleek dat er mogelijk nog meer onderkelderd is. Dat willen we eerst weten voordat we iets openmaken."


Grote renovatie

De Waalse Kerk ondergaat momenteel een grote verbouwing. De kerk in het centrum van Maastricht wil op den duur een ontmoetingsplek worden met een culturele en maatschappelijke functie waarbij ook de kerkfunctie op zondag behouden blijft. "We willen de kerk teruggeven aan de stad", aldus Koelewijn.





Artikels van andere media





bottom of page