IMPRESSIE VAN DE
TOEKOMST
De Waalse Kerk wordt gereed gemaakt voor de 21e eeuw. Naast zondagse kerkdiensten die uitgaan van de Zuiderkruiskerk zal het monumentale gebouw de hele week ingezet worden voor maatschappelijke en culturele doeleinden. Wat betreft de culturele functie wordt o.a. samengewerkt met philharmonie zuidnederland, de Muziekgieterij en JekerKlassiek. Voor de maatschappelijke doeleinden zijn en gaan we in gesprek met een aantal maatschappelijke organisaties die zich inzetten voor de Maastrichtse samenleving.
Laura Poivan
Architect
Archaris Architecture
architect aan het woord
De Waalse Kerk, een verborgen parel ingebed in het stedelijke weefsel van Maastricht. Een plek van rust, bezinning en ontmoeting in de drukte van de binnenstad.
De unieke geschiedenis van de Waalse Kerk, haar waardevolle monumentale architectuur en de buitengewone toekomstvisie van de huidige gebruikers, zijn de ingrediënten die deze complexe opgave kenmerken: de revitalisatie van de Waalse Kerk. Opvangen, ontvangen, omarmen en revitaliseren: dat is de DNA en de ziel van het gebouw, vanaf het begin. Deze essentie hebben we getracht vast te houden en terug te laten komen in het ontwerp voor de renovatie en herinrichting van dit rijksmonument.
Opgericht in 1732 door een kleine gemeenschap van Hugenoten, vluchtelingen uit Frankrijk, is de Waalse Kerk de eerste protestantse kerkgebouw in Maastricht. Door de eeuwen heen als kerk gebruikt, en meermaals verbouwd, is deze unieke ruimte steeds in gebruik geweest als de beschermende moederschoot die in de ruimste zin van het woord toevlucht biedt aan een waaier van gebruikers, lokaal zowel als internationaal: Maastrichtenaren, studenten, vluchtelingen en zij die interesse hebben in studieavonden. Met andere woorden: Activiteiten die sociaal-maatschappelijke betrokkenheid laten zien die eeuwenlang, stilletjes en onopgemerkt door velen, dit gebouw en haar gebruikers onderscheiden.
Scroll naar beneden om verder te lezen.
De oorspronkelijke open, pure en heldere karakter van de kerkzaal, werd door diverse verbouwingen aangetast. Tijdens de Napoleontische tijd werd het grote raam in de voorgevel dicht gemetseld; ook de binnenwanden werden meerdere malen overgeschilderd, en in 1908 werd de zaal verdeeld door het plaatsen van scheidingswanden en ingedeeld in een hoofdschip met 2 aparte ruimtes in de zijbeuken. De kerkzaal zelf werd in de jaren tachtig verder benadrukt door het huidige blauwe en gele schilderwerk.
De Waalse Kerk, een tot nu toe verborgen parel in de stad, zal naast haar kerkelijke en maatschappelijke functie opengesteld worden als ontmoetingsplek voor de stad. Deze visie wordt ondersteund en vertaald in een vernieuwing en herinrichting, waarbij openheid, multifunctionaliteit en flexibiliteit prioriteit krijgen. Om de (multi)functionaliteit van dit gebouw te faciliteren, zullen diverse neven en ondersteunende functies toegevoegd worden: toiletten, keuken, multi-media ruimtes, een bibliotheek en een integrale up-grade met betrekking tot bouwfysische aspecten en akoestische verbeteringen.
Een van de uitdagingen bij de herinrichting is om het open en pure karakter van de oorspronkelijke plattegrond terug te brengen. De nieuwe invulling heeft een metaforische en functionele betekenis: het uitnodigen, welkom heten en de omarming van de bezoeker die een plek van rust en bezinning kan ervaren midden in de stad.
Meer dan een gebouw
De Waalse Kerk is meer dan een gebouw. Wat we belangrijk vinden is de betekenis die we aan het gebouw kunnen geven, samen met onze gebruikers. We hopen dat dit gebouw alle dagen van de week een plek van hoop, geloof en liefde wordt een plek van vrede waar ontmoeting, stilte, toerusting en plezier hand in hand gaan We hopen dat iedereen die komt geïnspireerd naar huis gaat als vriend van de Waalse Kerk!
Bekijk hieronder de sfeerimpressie van de verbouwingsplannen en nieuwe functies voor de verschillende ruimtes.